BOBBY BARE – ME AND McDILL / SLEEPER WHEREVER I FALL / BARE / DOWN & DIRTY

Robert Joseph Bare is de naam die op het paspoort staat van de Amerikaanse folk- en countryzanger Bobby Bare. Hij werd in 1935 geboren in de staat Ohio maar verhuisde al snel naar het Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee. Deze nu 84-jarige countrylegende is tevens de vader van de 53-jarige Bobby Bare Jr. die ook al vele jaren een succesvolle carrière als countryzanger heeft. Samen hadden vader en zoon een grote hit in 1974 met het duet “Daddy What If” dat door Shel Silverstein werd geschreven.

Diezelfde Shel Silverstein is trouwens de auteur van vele nummers van Bobby Bare Sr. die sinds zijn platendebuut in 1963 met “Detroit City and Other Hits” een 40-tal albums heeft opgenomen en uitgebracht. Het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ heeft nu vier albums van Bobby Bare opnieuw uitgebracht in een gedigitaliseerde uitvoering op twee cd’s. Het betreft de albums “Me And McDill” uit 1977, “Sleeper Wherever I Fall” en “Bare” uit 1978 en “Down & Dirty” uit 1979. Met al deze platen wist hij indertijd een plaatsje te verwerven in de ‘US Country Charts’.

Op het eerste album brengt Bobby Bare elf countrynummers die allemaal van tekst en muziek werden voorzien door Bob McDill, een man uit Nashville die uitsluitend als songschrijver aan het werk was en liedjes schreef voor heel wat countrysterren zoals Don Williams, Juice Newton, Waylon Jennings, Alan Jackson, Crystal Gayle en Anne Murray. Enkel Bobby Bare heeft ooit een volledig album aan liedjes van Bob McDill gewijd. Op de tweede video bij deze recensie kunt u luisteren naar zo’n liedje: “Look Who I’m Cheating On Tonight”.

Bobby Bare heeft in zijn lange muzikale loopbaan ook heel wat songs van andere componisten gecoverd. Zo vinden we op het album “Sleeper Wherever I Fall” uit 1978 o.a. liedjes terug van ‘The Byrds’ met “I’ll Feel A Whole Lot Better” en van ‘The Rolling Stones’ met “The Last Time” (zie 1e video), beiden origineel uit 1965. Daarnaast brengt Bobby Bare ook een song van Rodney Crowell met “On A Real Good Night” (zie 3e video), een nummer dat Crowell zelf pas in 1980 opnam op zijn album “But What Will The Neighbors Think”.

De tien tracks op het album “Bare” zijn dan weer - op het van Kenny Rogers gekende “The Gambler” en het door Larry Wilkerson voor Bobby Bare gecomponeerde “Finger On The Button” na - allemaal nummers die geschreven werden door de hierboven reeds vermelde Shel Silverstein. Ook het laatste album “Down & Dirty” zit vol met songs van Shel Silverstein. Op deze plaat vinden echter we ook het door Kris Kristofferson speciaal voor Bobby Bare geschreven nummer “Good For Nothing Blues”, naast coverversies van “Tecumseh Valley” van Townes Van Zandt uit diens album “For The Sake Of The Song” uit 1968 en van het minder gekende “Some Days Are Diamonds (Some Days Are Stones)”, een nummer uit 1975 van de Amerikaanse transgendercountryzanger(es) Dick Feller (aka Deena Kaye Rose).

Deze vier platen zijn maar een kleine doch waardevolle bloemlezing uit het werk van Bobby Bare. Het loont voor de echte liefhebbers van dergelijke countrymuziek misschien ook wel de moeite om eens verder te gaan grasduinen in het indrukwekkende repertoire van deze in 1962 door folk- en countrygitarist en producer Chet Atkins ontdekte levende countrylegende, een muzikant die in 2013 meer dan terecht werd opgenomen in de ‘Country Music Hall Of Fame’.

(valsam)


TRACKLIST
Disc One:

ME AND McDILL
If You Think I’m Crazy Now (You Should Have Seen Me When I Was A Kid)
Hillbilly Hell
Don’t Think You’re Too Good For Country Music (Just Because You Can Rock And Roll)
Till I Get On My Feet
Don’t Turn Out The Light
Wilma Lou
Look Who I’m Cheating On Tonight
You Made A Believer Out Of Me
The Woman In Every Man’s Life
Can’t Seem To Get Nowhere
Tired Of The Road Joe
SLEEPER WHEREVER I FALL
Sleep Tight, Good Night Man
Hot Afternoon (Arizona Desert)
What Did It Get Me
Goin’ Up’s Easy, Comin’ Down’s Hard
The Way I Feel Tonight
Healin’
Love Is A Cold Wind
I’ll Feel A Whole Lot Better
The Last Time
On A Real Good Night

Disc Two:
BARE
Big Dupree
Finger On The Button
The Gambler
Yard Full Of Rusty Cars
Greasy Grit Gravy
Too Many Nights Alone
Childhood Hero
February Snow
This Guitar Is For Sale
Sing For The Song
DOWN & DIRTY
Good For Nothing Blues
Numbers
Some Days Are Diamonds (Some Days Are Stone)
Tequila Sheila
Rock Star’s Lament
Crazy Again
Tecumseh Valley
Blind Willie Harper
Rough On The Living
Down To My Last Come And Get Me
Qualudes Again
Goin’ Back To Texas
I Can’t Watch The Movie Anymore

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Music / BGO Records

video